Hogyan készüljünk a téli szezonra

Lassan véget ér a kellemes őszi meleg, és esténként már a mínusz felé kúszik a hőmérő higanyszála. A gyorsan beköszönő hideg, nem csak minket viselhet meg, de hétvégi házainkban és nyaralóinkban is komoly kárt tehet. Érdemes felkészülni a téli szezonra, hiszen rengeteg pénzt spórolhatunk meg az esetleges károk elkerülésével.

A legfontosabb talán a nyílászárók cseréje, homlokzat szigetelése, a tető szigetelése és a fűtésrendszer kialakítása.

Nyílászárók

Tény, hogy az energiatakarékos otthon a szigetelésnél kezdődik, de semmit sem érünk a legkorszerűbb szigeteléssel ha a nyílászárón szökik a meleg. Régi ajtó esetében a tok és a fal kapcsolata között, egy korszerűtlen ablaknál, a keret szigetelésénél, vagy az egyrétegű üvegezésnél húzhat a hideg. Ilyenkor sok esetbe a gyors megoldást választjuk és előkapjuk a tömítő szalagot, azonban hosszú távon csak is a nyílászárók teljes cseréje nyújthat megoldást.

Szerencsére manapság nagyon sok program van amivel meg is pályázhatunk támogatásokat például az otthon melege program.

Hőszigetelés

Homlokzati hőszigetelés

Ha hőszigeteletlen még a háza, nem biztos hogy a homlokzat szigetelésével kell kezdeni a szigetelést. Lehetséges, hogy a padlás szigetelésével nagyobb mértékű fűtési költség megtakarítást érhet el. Mielőtt neki látunk a szigetelésnek, érdemes egy hőtérképes vizsgálatot készíttetni a házról így megtudjuk, hogy honnan szökik a legjobban a meleg.

Miért fontos a hőszigetelés?

  • Véd a hideg tél ellen, valamint alacsonyabb fűtési költséget eredményez.
  • Nyári időszakban a túlzott felmelegedéstől véd.
  • A hőszigetelő rendszer védi az épületet a külső behatásoktól pl.: az esővíz nem tud bejutni a falazatba, résekbe.
  • Javítja a komfortérzetet azáltal, hogy a falak belső hőmérséklete egyenletesebb és magasabb hőmérsékletű lesz.

Tetők és padlásfödémek hőszigetelése

A háztetőn keresztül jelentős mennyiségű hő képes elszökni így annak szigetelése elengedhetetlen. Egy épület hőszigetelésén még ma is sokszor csak a homlokzatszigetelést értik, pedig a padlásfödém-, illetve a tetőfelület is épp olyan fontos, hiszen ezek is nagy részét képezik a ház teljes lehűlő felületének, és mivel a meleg levegő felfelé száll, a legnagyobb hőveszteség ezeken a szerkezeteken keletkezik.

A fa fedélszékes kialakítás hőszigetelése a szaruzathoz viszonyított helyzete szerint, három-féle lehet.

  • szarufák közötti
  • szarufák közötti és alatti
  • szarufák feletti hőszigetelés

Ha a tetőteret nem szeretnénk belakni érdemes a padlásfödémek szigetelése. Padlásfödém szigetelésére alkalmazhatunk ásványi gyapotlemezeket, vagy járható szigetelőlemez táblákat is, attól függ járható vagy nem járható-e a födém.

Téliesítéssel és hőszigeteléssel kapcsolatban is keresse az ÁCS/DC csapatát!